Gouden melk (inclusief recept)

Kurkuma (geelwortel) zien we tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Deze magische specerij kan elk gerecht transformeren, het helpt tegen ontstekingen, bevat veel antioxidanten en stimuleert het immuunsysteem. Kurkuma krijgt van ons dan ook de hoofdrol in het recept: “Gouden melk”. Het is een op kurkuma gebaseerde elixer die het lichaam en de geest helpen vernieuwen.

Gouden melk is een combinatie van kurkuma, melk (koemelk of zuivelvrije melk), een zoetstof zoals honing of ahornsiroop, kokosolie, zwarte peper, kaneel en nootmuskaat.

De kleur en de bijbehorende genezende eigenschappen hebben dit drankje de naam “Gouden melk” gegeven.

Kurkuma is eeuwenlang in zowel de traditionele Chinese geneeskunde als in het Indiase Ayurvedische medische systeem gebruikt. Kurkuma werd gebruikt voor de behandeling van leverziektes, huidproblemen, ademhalingsproblemen, verstuikte spieren, gewrichtspijnen en artritis, ontstekingen en wondgenezing.

De genezende kracht van kurkuma is te wijten aan de stof curcumine, een bioactieve chemische stof met anti-ontstekende en anti-oxiderende eigenschappen.

Uit onderzoek is gebleken dat kurkuma de volgende geneeskrachtige eigenschappen bevat:

 • Het is sterk ontstekingsremmend. De belangrijkste eigenschap van de kurkumawortel is dat het sterk ontstekingsremmend is. Ontstekingsprocessen spelen een centrale rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen, auto-immuunziekten en problemen in het verteringssysteem.
 • Het is een natuurlijke pijnstiller. De ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma maken het ook tot een natuurlijke pijnstiller voor met name chronische pijn zoals bij artritis en reuma. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat kurkuma effectiever is als pijnstiller dan aspirine of andere farmaceutische pijnbestrijders. Kies wel voor een preparaat met goede biologische beschikbaarheid, bijvoorbeeld een preparaat waar ook zwarte peper in zit.
 • Het kan Alzheimer voorkomen of verminderen Steeds meer onderzoeken wijzen er op dat kurkuma patiënten met de ziekte van Alzheimer kan helpen. Opvallend is ook dat de ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India dan in de Westerse wereld. Dit kan te verklaren zijn door de grotere consumptie kurkuma.
 • Het is goed voor je darmen en verteringssysteem Van kurkuma is al heel lang bekend dat het helpt bij verteringsproblemen. Het helpt bijvoorbeeld heel goed bij een slechte vertering van vetten. Maar ook als je last hebt van het prikkelbare-darmsyndroom of de ziekte van Crohn kan kurkuma enorm veel voor je betekenen. Dit komt onder andere doordat het ontstekingen in de darmwand tegengaat. Ook voor mensen met een maagzweer kan curcumine een uitkomst zijn.
 • Het verhoogt je weerstand Kurkuma helpt je immuunsysteem om infecties in het lichaam te voorkomen, onder andere doordat het de productie van een bepaald eiwit stimuleert dat onmisbaar is voor het immuunsysteem. Dit eiwit (CAMP) helpt om verschillende bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden zelfs als je immuunsysteem er nog niet bekend mee is.
 • Het helpt bij lever- en galkwalen Door de ontstekingsremmende eigenschappen beschermt kurkuma ook de gezondheid van je lever. Het is eigenlijk een natuurlijke ontgifter voor de lever. Het wordt aangeraden bij hepatitis en kan schadelijke leverenzymen verlagen. Curcuminoïden verhogen ook de productie van galvloeistof in de galblaas en kunnen helpen om de galactiviteit op te wekken.
 • Het helpt tegen overgewicht Kurkuma kan helpen om af te vallen en overgewicht te voorkomen doordat het de vorming van nieuwe vetcellen verhindert. Daarnaast is er ook weer een verband tussen ontsteking in het lichaam en overgewicht. Overgewicht wordt inmiddels zelfs als een chronische ontstekingsziekte gezien.
 • Het is goed voor je huid Kurkuma reinigt en ontgift je huid. Verwerkt in een crème heeft het een voedend en hydraterend effect op je huid waardoor je huid weer kan gaan glanzen. Inwendig gebruik van kurkuma kan ook helpen om de geode bacteriën op je huid in evenwicht te brengen wat bijdraagt aan een gezonde huid. Kurkuma wordt ook gebruikt bij de behandeling van psoriasis en andere ontstekingsgerelateerde huidaandoeningen. Je kan kurkumawortel zelf als een pasta gebruiken als je het fijnstampt met wat water om ‘s nachts op geïrriteerde huid of pukkels te smeren.
 • Het voorkomt spierschade en helpt tegen spierpijn Een curcumine supplement kan ook ideaal zijn na het sporten om spierpijn te verminderen en herstel van spierschade te versnellen
 • Het verlicht reuma en artrose / artritis en gewrichtspijn Door de ontstekingsremmende eigenschappen is kurkuma een ideaal middel voor mensen met gewrichtsproblemen.
 • Het vermindert de ongezonde effecten van hoge verhitting van voeding Bij hoge verhitting van voedingsmiddelen met veel koolhydraten kan de giftige stof acrylamide gevormd worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld snel bij frituren maar ook bij gebak, ontbijtkoek of eierkoeken. De stof acrylamide blijkt in dierproeven genotoxische en kankerverwekkende eigenschappen te bezitten. Curcumine kan hiertegen bescherming bieden, waarschijnlijk doordat curcumine via een antioxidantmechanisme de cel schade door acrylamide beperkt.
 • Het beschermt tegen candida Door de schimmelwerende werking van curcumine kan het beschermen tegen overmatige groei van de candidaschimmel.
 • Het helpt tegen chronische vermoeidheid Uit onderzoek blijkt dat de symptomen van CVS (chronisch vermoeidsheidssyndroom), zoals vermoeidheid, gespannen spieren, depressiviteit en een grieperig gevoel, de uitingsvormen zijn van een ontstekingsreactie in het lichaam. Curcumine kan deze symptomen verminderen doordat het de productie van een belangrijke ontstekingsfactor remt.
 • Het beschermt tegen effecten van chemische stoffen het is moeilijk om tegenwoordig niet met chemische stoffen in aanraking te komen. Bestrijdingsmiddelen op ons voedsel, BPA in plastic, parabenen in crèmes, er zijn duizenden chemische stoffen die in producten, de lucht en het water zitten. In ons lichaam hopen deze stoffen zich op en kunnen onze hormonale systemen flink ontregelen. Curcumine beschermt tegen minstens 31 chemische stoffen.
 • Het kan keelpijn remmen Je kan kurkuma ook gebruiken om een beginnende keelpijn tegen te gaan door wat kurkumapoeder te mengen met honing en daarmee je keel te smeren.

 

Kurkuma is ook een bron van veel vitaminen en mineralen waaronder mangaan, ijzer, kalium, magnesium, fosfor, zink, koper, calcium, B-vitamines, en vitamine C, E en K.

Deze lijst van toepassingen van kurkuma en/of curcumine is nog lang niet volledig. Er zijn nog meer onderzoeken nodig, met name bij mensen, om alle potentiele toepassingen helder te krijgen. Maar intussen heeft deze excentrieke gele wortel al ruimschoots bewezen één van de veiligste en sterkste ziektebestrijders te zijn die Moeder Natuur ons te bieden heeft.

Recept Gouden melk

Portie grootte: 1 beker of mok

Calorieën per portie: 208
Vet: 2,5 g
Verzadigd vet: 7,5 g
Koolhydraten: 23.4g
Eiwit: 8,2 g
Vezels: .9g
Suiker: 20.7g
Natrium: 131mg

Ingrediënten

• 2 kopjes ongezoete melk naar keuze
• 1 eetlepel rauwe honing of ahornsiroop
• 1 eetlepel kokosolie
• 1 theelepel gemalen kurkuma
• 1 theelepel gemalen kaneel
• vleugje nootmuskaat
• vleugje zwarte peper

Instructies

1. Meng alle ingrediënten in een kleine pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook zet het vuur dan laag.
2. Laat het nu gedurende ongeveer vijf minuten op een laag vuur of totdat alle ingrediënten samengekomen zijn tot een gladde consistentie en de melk een mooie goudgele kleur heeft.
3. Giet in een mok en garneer met kaneel. Geniet ervan!